Ensimmäinen vs. toinen raskaus

Sivuaa Italia-Suomi -aiheita, mutta ensimmäistä lasta odottaessani luin paljon toisten raskauskertomuksia, ja haluan kertoa nyt omani. Ensimmäisen raskauden aikana googlettelin raskauden ensioireista, ultraäänitutkimuksista ja synnytyksestä. Kaikki oli uutta, ja Raskaus+ -sovelluksesta seurasin raskauden etenemistä lähes päivittäin, kun taas toisen raskauden aikana en meinannut pysyä kärryillä edes raskausviikoista. Arki vilkkaan taaperon kanssa piti niin kiireisenä, ettei toiseen raskauteen tullut keskityttyä samalla tavalla kuin ensimmäiseen. 

neuvolamateriaalia
Ensimmäiseltä neuvolakäynniltä saatua materiaalia. Helsingistä sai ainakin vielä vuonna 2020 paperisen
äitiyskortin, mutta valitettavasti Tampereella raskaana olevan tiedot merkitään ylös vain sähköiseen äitiyskorttiin 😕

Raskauden ensioireet

Ensimmäisen raskauden alussa jokainen vähänkin normaalista poikkeava oire sai minut selailemaan blogitekstejä muiden raskausoireista ja miettimään, olenkohan raskaana. Ihan ensimmäisiä saamiani oireita olivat päänsärky, vilunväristykset, rintakehän punoitus suihkun jälkeen sekä vasemman käsivarren kutina, ja siihen ilmestyneet kuivat "läntit"; atooppinen ihottuma, jota minulla oli lapsena ajoittain esiintynyt, puhkesi hetkeksi uudestaan? Lisäksi ennen raskaustestiä mahaani nipisteli, minulla oli kuukautismaisia kipuja alaselässsä- ja vatsassa, närästi sekä janotti normaalia enemmän. Mitkä näistä sitten oikeasti olivat raskauden aiheuttamia, en tiedä 😀 Toisessa raskaudessa ennen plussaamista menkkamaiset kivut olivat jatkuneet viikon ajan, ja rintakehää kutitti sekä mahaa nipisteli. Positiiviset raskaustestit tein noin viikon päästä siitä, kun kuukautisteni olisi pitänyt alkaa. 

Elämäni ensimmäinen positiivinen raskaustesti 💓

Raskauden ensimmäinen kolmannes

Molemmissa raskauksissa pahoinvointi alkoi lähes heti positiivisen raskaustestin ja ensimmäisen neuvola-ajan varaamisen jälkeen. Ensimmäisen raskauden aikana raskauspahoinvointi oli vaihtelevaa; ensin voin pahoin iltapäivästä iltaan, sitten aamusta iltaan ja lopuksi vain iltaisin, jolloin oksensinkin muutaman kerran. Tätä kesti noin puolitoista kuukautta. Toisessa raskaudessa raskauspahoinvointi kesti kuukauden, mutta huono olo oli jatkuvaa. Oksensin myös useammin kuin odottaessani esikoistani. Kahvi ei maistunut kummankaan raskauden alussa, ja erityisesti paistetun pekonin ja tupakan haju yököttivät. Pahan olon lisäksi myös väsymys vaivasi alkuraskaudesta. Ensimmäistä lasta odottaessani nukuin päiväunet lähes päivittäin ensimmäisen kolmanneksen aikana, mutta ollessani toista kertaa raskaana tämä ei ollut mahdollista, koska esikoinen ei enää suostunut asettumaan päiväunille 😅 

Molempien raskauksien kohdalla ensimmäisellä neuvolakäynnillä olo oli vielä epäuskoinen raskauden suhteen, mutta kaikki konkretisoitui NP- eli niskapoimu-ultrassa. Kun näin pienen ihmisenalun ultraushuoneen näytöllä, koin helpotusta. En ollut kuvitellut raskausoireita, raskaustesti oli pitänyt paikkansa ja minusta oli tulossa äiti. Kuukautisten poisjäämisen perusteella arvioitu laskettu aika aikaistui ultran perusteella ensimmäisessä raskaudessa kuudella päivällä, kun taas toisessa raskaudessa sikiön koko vastasi ultrassa etukäteen arvioituja raskausviikkoja. Ensimmäistä NP-ultraa varjostivat koronarajoitukset, joiden vuoksi mieheni ei saanut olla mukana ultrassa. Mielestäni isälläkin olisi pitänyt olla oikeus nähdä lapsensa ensimmäistä kertaa 😔 Onneksi Francesco kuitenkin pääsi edes toisen lapsemme ultrauksiin mukaan.
Vauvan ultrakuvat
Esikoinen ja kuopus rakenneultrakuvissa 💕

Raskauden toinen kolmannes 

Toisen raskauskolmanneksen oireina koin väsymystä, liitoskipuja, rintojen kipeytymistä, alavatsan vihlontaa ja alaselän jumiutumista. Neuvolassa pääsimme kuuntelemaan pikkuisemme sydänääniä, jotka ensimmäisen raskauden aikana muistuttivat höyryveturia (odotin poikalasta). Toisen raskauden alussa neuvolakäyntejä oli harvemmin, ja ensimmäinen neuvolalääkäriaikakin jäi välistä, kun olimme Italiassa käymässä. Täten kuulimme tyttäremme hevosen laukkaa muistuttavat sydänäänet ensimmäistä kertaa vasta rakenneultrassa. Voisiko sydänäänistä mahdollisesti päätellä, kumpaa sukupuolta vauva on?

yliopistonkatu
Minä raskausviikolla 21+0 rakenneultran jälkeen, Helsinki.

Molemmissa raskauksissa odotimme malttamattomina rakenneultraa, sillä siellähän selviää kumpaa sukupuolta vauva on. Pääasia tietysti on kuulla, että vauvalla on kaikki kunnossa, mutta olimme myös uteliaita tietämään vauvan sukupuolen. Ensimmäisen kohdalla mieheni ei päässyt rakenneultraan mukaan koronarajoitusten vuoksi (rajoitukset poistettiin seuraavalla viikolla 😑), mikä oli harmi. "Miniä", kuten Lorenzoa kutsuimme, piti vähän herätellä ultrassa, jotta tutkimus saatiin tehtyä. Hän oli selin ja istukka kohdun etuseinämässä, joten kohtuun ei ollut kunnon näkyvyyttä. Istukan sijainti teki myös sen, että vauvan liikkeet tuntuivat myöhemmässä vaiheessa kuin toisessa raskaudessani, kun istukka oli kiinni takaseinämässä. Ensimmäisessä raskaudessa luulen tunteneeni ensimmäiset liikkeet raskausviikolla 20+0, varmasti viikolla 21+1, ja toisessa raskaudessa raskausviikolla 16+3. Esikoiseni oli selvästi toista vauvaa liikkuvaisempi, ja kylkiluut olivat kovilla loppuraskaudesta, kun hän teki potkuharjoituksia kohdussa 😆

onnelliset vanhemmat
Me sen jälkeen, kun olin päässyt pois ensimmäisestä rakenneultrasta ja
kertonut Francescolle odottamamme vauvan sukupuolen 💙

Raskauden viimeinen kolmannes

Ensimmäisen raskauden aikana lähdimme Italiaan mieheni sukulaisten luo, kun olin 28. viikolla raskaana. Yleensä nautin kesästä ja lämpimästä ilmasta, mutta nyt Italian kuumuus oli vähän liikaa. Heikotus iski, jos jouduin olemaan vähänkin pidempään seisaaltaan. Nesteytyksestä piti pitää entistä parempaa huolta, samoin suolan saannista, etten pökertynyt. Tästä huolimatta lyhyet auringonottohetket aikaisin aamusta tai myöhään iltapäivällä olivat tervetullutta vaihtelua sisätiloissa oleskelun ja sukulaisvierailujen keskellä. Pysyttelimme enimmäkseen Bibionessa Francescon lapsuudenkodissa, kun vuorille ei oikein voinut mahan kanssa lähteä vaeltelemaan 😁Myöskään bussi- tai junamatkat maski naamalla (koronarajoituksia oli vielä voimassa) eivät houkutelleet.

raskausmaha
Raskausviikolla 30+0 Bibionessa, Italiassa.

Ensimmäisessä raskaudessa minulla oli jalkojen turvotusta Italian kuumuudessa ja loppuraskaudesta myös ihan kotioloissa Suomessa, toisessa raskaudessa en jalkojen turvotusta huomannut. Ensimmäisen raskauden lopussa olin myös väsyneempi kuin toisen raskauden aikana ja nukuin päiväunia. Kävelytahtia oli pakko hidastaa välillä, kun alkoi tuntumaan että vauva olisi tulossa jo ulos, ja vatsa kovettui. Harjoitussupistuksia minulla olikin vain liikkuessa, eivätkä ne silloinkaan olleet kovin helposti huomattavissa. Jännityksellä odottelin sitten niitä oikeita supistuksia ja mietin, tunnistaisinko ne ja osaisinko lähteä sairaalaan ajoissa. Tästä ei kuitenkaan ollut pelkoa, koska kyllä, niin kuin sanotaan: "kyllä sen sitten tietää". 

Ensimmäinen vs. toinen raskaus tiivistetysti

💙 Ensimmäinen raskaus (poikavauva)
- oireet ennen plussaamista: päänsärky, vilunväristykset, rintakehän punoitus suihkun jälkeen, käsivarren kutina ja kuivat "läntit" (atooppinen ihottuma), mahan nipistely, menkkakivut, närästys, jano 
- pahoinvointi vaihtelevaa, kesti n. 1,5 kk
- päiväunet lähes päivittäin alku- ja loppuraskaudesta
- toisen raskauskolmanneksen oireet: liitoskivut, rintojen kipeytyminen, alavatsan- ja selän vihlonta sekä jumiutuminen
- sydänäänet höyryveturimaiset
- istukka kohdun etuseinämässä, ensimmäiset vauvan liikkeet rv 20+0 (varmasti rv 21+1)
- jalat turposivat hieman loppuraskaudesta
- kaikki oli uutta, ja raskaus tuntui kestävän ikuisuuden
- vauva syntyi 13 päivää lasketun ajan jälkeen 

 💗 Toinen raskaus (tyttövauva)
- oireet ennen plussaamista: menkkakivut, rintakehän kutina, mahan nipistely
- pahoinvointi jatkuvaa, kesti n. 1 kk
- väsymystä vain alkuraskaudesta
- toisen kolmanneksen oireet: liitoskivut, rintojen kipeytyminen, alavatsan- ja selän vihlonta sekä jumiutuminen
- sydänäänet hevosen laukkaa muistuttavat
- istukka kohdun takaseinämässä, ensimmäiset vauvan liikkeet rv 16+3
- en huomannut turvotusta jaloissa
- raskaana olo tuntui tutulta, ja raskaus meni tosi nopeasti
- vauva syntyi 5 päivää lasketun ajan jälkeen
                                                       
Synnytyksistä voit lukea täältä 😊

Kommentit

Suositut tekstit