Tiramisu — mieltä nostattava jälkiruoka

Ei ole varmaan yllätys, että suosikkijälkkärini on italialainen. Tästä suussasulavasta herkusta on olemassa monia versioita; perinteinen kahvinen versio, liköörillä maustettu ja uudet erikoisversiot, joissa maistuu muun muassa Baileys-kermalikööri, mansikka tai sitruuna. Yleensä ravintolan jälkiruokalistalta päädyn valitsemaan tämän nimensä mukaisesti mieltä nostattavan jälkiruoan, mutta tässä postauksessa jaan reseptin, jolla kotona tehty on mielestäni parasta. Kyseessähän on siis Tiramisu, joka kirjaimellisesti käännettynä tarkoittaa "nosta minut ylös" (tirami su), mutta sen voi kääntää myös "piristä minua". Tämän niminen jälkiruoka ei voi olla kuin hyvää, ja se todella saa paremmalla tuulelle. Tiramisusta on muodostunut minulle ja miehelleni jo perinteinen ystävän- ja kihlajaispäivän sekä vuosipäivän herkku. 

Tässä maailman parhaan tiramisun resepti:

Tiramisun ainekset

Ainekset (6 annosta):

2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
250 g mascarpone-tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
100 g savoiardi-keksejä
(espresso)kahvia
kaakaojauhetta

- Keitä kahvi savoiardi-keksien kostuttamista varten valmiiksi ja kaada jäähtymään syvälle lautaselle. Itse olen keittänyt kahvin 4 kupin mutteripannulla (kahvia tulee noin 2 dl), mutta voit käyttää myös suodatin- tai pikakahvia.

Kahvi ja savoiardikeksit
- Erottele kananmunan keltuaiset valkuaisista, ja kypsennä keltuaiset sokerin sekä vaniljasokerin kanssa vesihauteessa koko ajan sekoittaen. Kun seos ei enää maistu kananmunalle, siirrä se jäähtymään.

- Vatkaa kerma ja valkuaiset vaahdoksi omissa kulhoissaan.

Kermavaahto, valkuaisvaahto

- Keltuais-sokeriseoksen jäähdyttyä lisää seokseen ensin mascarpone-tuorejuusto, sitten kermavaahto ja viimeiseksi varovasti käännellen valkuaisvaahto.

- Ota tarjoilukulhot esiin (itse olen käyttänyt Iittalan Kastehelmi-kulhoja, joihin tällä ohjeella saa kuusi hyvänkokoista annosta) ja lusikoi hieman vaahtoa kulhojen pohjalle. 

mascarponevaahto
- Kostuta savoiardi-keksit yksi kerrallaan pikaisesti kahvissa molemmilta puolilta. Keksit eivät saisi kostua läpimäriksi vielä tässä vaiheessa, sillä ne imevät kosteutta myös mascarponevaahdosta.

Savoiardikeksien kostuttaminen
- Laita keksi puoliksi ja kulhoon vaahdon päälle. Seuraavaksi lisää uusi kerros mascarponevaahtoa, taas yksi keksi puolikkaana päälle ja lopuksi vielä mascarponevaahtoa.

Tiramisun kokoaminen

Tiramisun kokoaminen

- Laita tiramisut tekeytymään jääkaappiin. Hätätapauksessa voit tarjoilla tiramisut myös heti, mutta kostuta tällöin keksejä enemmän. 

- Ennen tarjoilua lisää tiramisujen päälle vielä kaakaojauhetta siivilän läpi ja nauti! 

Maailman paras jälkkäri

Kommentit

Suositut tekstit