Barin metropolikaupunki & Matera

Olin jo pidemmän aikaa ihastellut kuvia Alberobellon trullitaloista, ja kun matkakohde kesälle 2019 vielä uupui, ehdotin Kaakkois-Italiaa. Tutustuimme Apulian nähtävyyksiin, julkiseen liikenteeseen sekä gluteenittoman ruoan tarjontaan paremmin ja teimme päätöksen lähteä matkalle Barin metropolikaupunkiin ja Materaan. Reissussa olimme vähän yli viikon, ja matkaseurakseni sain mieheni sekä äitini, jolla on keliakia. Mennen tullen yövyimme Berliinissä (mennessä hostellissa ja paluumatkalla lentokentällä) halvempien lentojen vuoksi. Lensimme Helsingistä ja Italiassa laskeuduimme Barin lentokentälle.

Bari

Matkamme tukikohdaksi valikoitui Bari, Apulian (italiaksi Puglia) ja Barin metropolikaupungin (korvasi vuonna 2015 Barin maakunnan) pääkaupunki. Booking.com:n kautta varaamamme huoneisto sijaitsi vain parin kilometrin päässä Barin vanhasta kaupungista, joten pääsimme kätevästi kävellen niin keskustaan kuin rautatieasemallekin. Barin keskustasta löytyy kauppoja aina ketjuliikkeistä persoonallisempiin putiikkeihin sekä kahviloita ja ravintoloita, mutta kaupungin ehdoton helmi on Barin vanhakaupunki. 

Bari
Castello Normanno-Svevo, Bari 🏰

Barin Castello Normanno-Svevo -linna on vaikuttava näky ulkoapäin, mutta sisällä ollut nykyaikainen näyttely tuotti pettymyksen. Pettymys oli myös se, ettei linnan pienempiä huoneita, torneja tai muuria päässyt tutkimaan. San Nicolan basilikassa vierailua sen sijaan voin suositella. Kirkon kryptassa on nähtävillä joulupukin innoittajana toimineen Pyhän Nikolauksen jäänteet.

Pyhä Nikolaus
San Nicolan basilikan krypta, jossa Pyhän Nikolauksen jäänteitä säilytetään, Bari.

Bari on oiva paikka Apulian matkan tukikohdaksi, sillä sieltä käsin on helppo ja nopea tehdä päivämatkoja lähikaupunkeihin. Esimerkiksi rantapäivää kannattaa lähteä viettämään vaikkapa Polignano a Mareen, missä uimarannat ovat huomattavasti nätimpiä kuin Barissa. Barin vanhassa kaupungissa sijaitsevan Panificio Fiore -leipomon vuonna 2019 Italian parhaaksi valittua focacciaa parempaa on kuitenkin turha lähteä etsimään kauempaa, koska se on ihan parasta! 😋

Gluteeniton Bari

Bari valikoitui tukikohdaksemme myös gluteenittoman ruokatarjontansa vuoksi. Jo matkasuunnitelmaa laatiessamme löysimme gluteenittoman Colibrio-kahvilan verkkosivuille ja päästyämme Bariin suuntasimme sinne heti ensimmäisenä päivänä. Keliaakikko-äitini ihastui paikan valikoimaan; tarjolla oli suolaisia piirakoita ja leipäsiä, makeita herkkuja aina täytetyistä croissanteista pikkuleivonnaisiin ja kaikki gluteenittomia! Voin suositella Colibrio-kahvilaa myös "normaaliruokaisille", sillä aamupalaksi nauttimani ohukainen nutellalla oli todella hyvää 😋

Toinen gluteeniton leipomo, josta äitini kävi ostamassa herkkuja oli La Gouterie. Jos haluaa vaihtelua niin myös tämä leipomo on ihan hyvä, mutta Colibriosta tuli vakiopaikkamme. Keliaakikon on myös helppo löytää gluteenitonta pizzaa Barissa, sillä sitä on tarjolla  monessa ravintolassa ja pizzeriassa. Sen sijaan Tripadvisorissa arvostelujen perusteella yksi Barin parhaista ruokapaikoista "Mastro Ciccio", jossa kävimme illallisella, ei tarjonnut keliaakikolle oikein muuta kuin salaattia. Gluteenitonta olutta kyllä löytyi, mutta paikan hehkutusta emme ymmärtäneet. Mastro Cicciosta tuli mieleen pikaleipäpaikka, josta voisi kiireessä napata leivän mukaan, mutta illallisen söisin muualla.

Gluteeniton lettu
Yksi Colibrio-kahvilan gluteenittomista herkuista;
crepes alla nutella eli nutellaohukaiset 😋

Paras focaccia
Italian parasta focacciaa (2019), Panificio Fiore, Bari.
Barin vanha satama,
Apulian herkkuja (Altamuran leipää, caciocavallo- ja burrata-juustoa sekä prosciutto crudoa)
ja kaunis il cimitero monumentale di Bari -hautausmaa, jolla kannattaa poiketa!

Alberobello

Olin nähnyt paljon kuvia Alberobellon valkoisista, kartiokattoisista trullitaloista ja jo pitkään halunnut nähdä ne. Ja suloisiahan ne ovat myös livenä! Nämä pyöreät, esihistoriallista rakennustapaa edustavat asumukset on rakennettu ilman laastia kalkkikivestä. Alberobello (kirjaimellisesti käännettynä "kaunis puu") on pieni kaupunki, jollaista ei maailmassa ole toista. Ainutlaatuisten trullitalojen lomassa käyskentely on koettava! Kannattaa poiketa sisälle trulliin, on se sitten matkamuistomyymälä, ravintola, museo tai majoituskäytössä, sillä sen sisältä hahmottaa vielä paremmin talon muodon. Yksi paikallinen herkku, josta en ollut ennen matkaamme kuullut, on Pasqualino-leipänen. Tämän Alberobellon oman täytetyn sämpylän väliin tulee tonnikalaa, kapriksia, salamia, juustoa ja nimenomaan tässä järjestyksessä. Tässä linkki Pasqualino-sämpylän historiaan, ja leipää myyviin paikkoihin. Bussimatka Barista Alberobelloon kestää noin kaksi tuntia ja maksaa noin 5 euroa suuntaansa.

Trullitalot
Alberobellon ihastuttavia trullitaloja.

Matera

Materan vanhakaupunki
Sassi di Matera.

Jos olet matkustamassa Koillis-Italiaan heinäkuun alussa, kannattaa Materassa käynti ajoittaa 2.heinäkuuta. Silloin Materassa nimittäin juhlitaan kaupungin suojelupyhimys Madonna della Brunaa vuosittaisen Festa della Bruna -juhlan merkeissä. Jos olisimme tienneet juhlasta ennen kuin varasimme majapaikkamme Barista, olisimme voineet viettää yhden yön Materassa ja seurata juhlintaa aamusta iltaan. Mutta kun emme tästä osittain todella erikoislaatuisesta juhlasta tarpeeksi ajoissa tienneet, niin täytyy sitten ajoittaa seuraava Materan reissu juhlapäivälle. 

Festa della Bruna -juhlan koristeita, Matera.

Matera on Basilicatan alueella sijaitseva Italian vanhin kaupunki, joka on tunnettu vanhasta kaupungistaan "Sassi di Matera":sta. Sassi di Matera (kirjaimellisesti Materan kivet) on luolakaupunki, jossa asumukset, kirkot ja niin edelleen on hakattu kallionseinämään. Vanhaa kaupunkia voi ihastella monilta kaupungin näköalatasanteilta, ja sen kiehtovia pikkukujia tutkii mielellään. Huomaa kuitenkin, että kulku Materan vanhassa kaupungissa on haastavaa, sillä portaita on paljon. Jos vain mahdollista, yövy luolahotellissa tai ruokaile luolaravintolassa niin pääset hahmottamaan paremmin, millainen kaupunki kallionseinämään onkaan hakattu. Me lounastimme Annina 1937 -luolaravintolassa, jossa oli ihanan viileää ja ruoka oli hyvää.

Materassa riittää kirkkoja, ja yksi kiinnostavimman näköisistä on vanhan kaupungin keskellä sijaitseva Madonna de Idris -luolakirkko. Kirkko on mielenkiintoisen näköinen ulkopuolelta ja erittäin kuvauksellinen, mutta sisällä ei ollut paljon nähtävää, ja olisimme voineet jättää siellä vierailun välistä. Sen sijaan minua jäi harmittamaan, että laakson toiselle puolelle johtava kävelyreitti oli suljettu, emmekä päässeet katsomaan Sassi di Materaa Torrente Gravina -joen toiselta puolelta emmekä siellä olevia vanhoja kiviluolia tai Chiesa Rupestre di Madonna delle Tre Porte -kirkkoa. Tuolla Torrente Gravina -joen toisella puolella olevalla kukkulalla Jeesus ristiinnaulitaan elokuvassa The Passion of the Christ. Matera näkyy kyseisessä elokuvassa muutenkin, eikä The Passion of the Christ suinkaan ole ainoa elokuva, jonka kuvauspaikkana Matera on toiminut. Myös esimerkiksi Wonder Woman - ja Ben Hur -elokuvia on kuvattu kaupungissa.

Materaan matkustimme FlixBussilla, joka on Italian vastine Onnibussille. Matka Barista Materaan kesti 1h ja 20 minuuttia ja maksoi noin 5 euroa suuntaansa per henkilö. Haluan ehdottomasti palata Materaan joku päivä, kokea Festa della Brunan juhlan ja yöpyä Instagramissa ihastelemassani Sextantio Le Grotte della Civita -luolahotellissa ✨ Materaa ei kannata jättää välistä!

Sassi di Matera
Murgia Timone -näköalapaikka, lounas Annina 1937 -luolaravintolassa
ja Madonna de Idris -kirkko, Matera.

Monopoli

Emme tienneet Monopolin kaupungista mitään etukäteen, ja se valikoituikin yhdeksi vierailukohteeksemme puhtaasti nimensä perusteella (Monopoly-peliä pelanneina halusimme sen nimisessä paikassa käydä 😄). Nopein junamatka Barista Monopoliin kestää noin puoli tuntia, ja hintaa lipulle on edullisimmillaan 4 euroa. Monopoli on pieni ja rauhallinen rantakaupunki, jossa on yllättävän paljon nähtävää. Muurien ympäröimän vanhan kaupungin satama kalastajaveneineen, Carlo V:n linna, Santa Maria della Madian katedraali ja pikkukryptat ovat viehättäviä. 

Monopolin vanhakaupunki
Monopolin vanhaa kaupunkia.

Monopolin vanhassa kaupungissa kiertelyn lomassa nautimme lounaan Pizzeria Regina Margherita -ravintolassa, jossa ruokalistalta löytyi paikallisia ruokia ja myös keliaakikot oli huomioitu. Pääsin viimein maistamaan friteerattuja kesäkurpitsankukkia ja pääruoaksi söin "cime di rapa con orecchiette" eli nauriin naatteja orecchiette-täysjyväpastan kanssa. Mieheni tilasi fritto misto -annoksen eli friteerattuja mereneläviä, ja äitini söi gluteenittoman pizzan, joka oli kuulemma maukas. Paikallisia ruokia etsivälle suosittelisin paikkaa, mutta valitettavasti ainakin Googlen mukaan tämä ravintola olisi suljettu pysyvästi.

Apulian herkkuja
Cime di rapa con orecchiette, fiori di zucca fritti ja fritto misto, Pizzeria Regina Margherita, Monopoli.

Polignano a Mare

Polignano a Mareen pääsee Barista junalla 30-40 minuutissa, ja matkan hinta on alle kolme euroa. Lyhyen välimatkan vuoksi Polignano a Maren reissuun riittää helposti puoli päivääkin. Tämä pieni rantakaupunki on ehdottomasti näkemisen arvoinen, vaikka varsinaisia nähtävyyksiä ei olekaan paljon. Jäätelöt kädessämme kuljimme ensin Domenico Modugnon muistomerkille, ja päässä alkoi heti soimaan "Volare". Kalliolta on näkymät Adrianmerelle ja kuuluisalle Lama Monachile -rannalle, jolle suuntasimmekin seuraavaksi. Lama Monachile on pieni uimaranta jylhien kallioiden reunustamassa poukamassa. Ranta on kivinen, mutta sen kirkas vesi houkuttelee virkistävään pulahdukseen, enkä epäile etteikö ranta ole yksi Italian kauneimmista. 

Kuljeskelimme vielä Polignano a Maren historiallisen keskustan pikkukujilla ja ihailimme kaunista Lama Monachile -uimarantapoukamaa eri kulmasta keskustan näköalatasanteelta. Ohitimme sattumalta hintavan, mutta ah, niin kauniin Grotta Palazzese -ravintolan, jossa olisi joskus ihana päästä syömään illallista. Ravintola on kallionseinämän luolassa ja ihan meren äärellä. Täydellinen paikka vaikkapa vuosipäivän juhlintaan 😍

Lama Monachile
Lama Monachile -ranta kuvattuna Polignano a Maren 
vanhan kaupungin näköalatasanteelta.

Tiivistettynä matkan must see/do -jutut:

⭐ Bari
       - vanhakaupunki + San Nicolan basilikan krypta
       - Panificio Fioren focaccia
       - Colibrio-kahvila (gluteenittomia herkkuja)
       - Il cimitero monumentale di Bari

⭐ Alberobello
       - Trullitalot, poikkea niihin sisälle
       - Pasqualino-sämpylä

⭐ Polignano a Mare
       - Lama Monachile -ranta
       - Grotta Palazzese -ravintola

⭐ Monopoli
       - vanhakaupunki

⭐ Matera
       - Festa della Bruna (2.heinäkuuta)
       - Sassi di Matera, pistäydy sisällä ainakin yhdessä kallioon hakatuista luolista
       - Elokuvien kuvauspaikat (mm. The Passion of the Christ)
       - Sextantio Le Grotte della Civita -luolahotelli

+ etsi kaupasta Altamuran leipää, löytyi ainakin Barin supermarketeista. Tai pistäydy Altamurassa leipäostoksilla 🍞 

Kommentit

Suositut tekstit