Laskiainen Suomessa, Carnevale Italiassa

Laskiainen lähestyy, ja meilläkin on jo muutamat laskiaispullat syöty. Vauvapulkan kanssa ei vielä mäenlaskuun lähdetä, mutta ensi vuonna sitten jo riehakkaampaa menoa 😀 Kun Suomessa vietetään laskiaista, italialaiset juhlivat karnevaalein. Molemmat juhlat ovat lähtölaskenta pääsiäistä edeltävään paastonaikaan. Laskiaisena ja karnevaaliaikana syödään hyvin ja pidetään hauskaa ennen 40 päivää kestävää paastoa, jolloin katolilaiset eivät uskonnollisista syistä syö lihaa lainkaan tai kieltäytyvät siitä tiettyinä päivinä, mihin "carnevale" nimikin viittaa (latinankielen carnem levare = lihan poistaminen).

Omassa perhepiirissäni laskiaisperinteisiin kuuluvat hernekeitto, laskiaispullat ja ulkoilu. Pulkkamäki, luistelu, järvenjäällä kävely ja makkaranpaisto ovat mukavia talviaktiviteetteja, ja jos niihin yhdistää vielä eväskaakaot ja laskiaispullat niin aina vaan parempi 😋 Aiemmin en voinut edes kuvitella pitäväni mantelipullista vaan hillolliset maistuivat paremmin, mutta nyt vanhemmiten myös mantelipullat ovat herkkua. 

Laskiaispulla hillolla
Laskiaispullaa!

Koillis-Italiassa Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella, mistä mieheni on kotoisin, karnevaaliherkkuja ovat "frìtoła" ja "crostoli", jotka ovat molemmat uppopaistettuja. Frìtołat ovat munkkipalleron kaltaisia herkkuja, jotka perinteisesti maustetaan rusinoin sekä pinjansiemenin ja päälle ripotellaan sokeria. Frìtoła-herkkuja saa myös täytettyinä erilaisilla kreemeillä, hilloilla ja suklaalla. Crostolit taas ovat rapeita ja murenevia joko suorakaiteen tai kolmion muotoisia herkkuja, joissa mausteena Koillis-Italiassa käytetään yleensä grappaa. Ohuet uppopaistetut karnevaaliherkut viimeistellään tomusokerilla. Rasvaisten herkkujen nauttiminen karnevaaliaikana auttaa kehoa jaksamaan 40 päivän paaston, kunnes pääsiäisenä saa taas herkutella.

Nuotiolla
Nuotion sytytys makkaranpaistoretkellä 🔥

Italian karnevaaleista monelle tulee varmasti ensimmäisenä mieleen Venetsian karnevaalit, jotka ovatkin karnevaaleista ne kuuluisimmat. Itse en ole vielä päässyt käymään Venetsiassa karnevaalien aikaan, mutta joku vuosi miehen perheen luona vierailu pitää kyllä ajoittaa helmikuulle. Karnevaaliasu pojallemme jäi tekemättä tänä vuonna, mutta onneksi on edes naamio Venetsian reissulta 👏

Venetsialainen maski
Matkamuisto Venetsiasta. 

Kuinka teillä vietetään laskiaista? Manteli- vai hillopulla? 😁

Kommentit

Suositut tekstit