Italian kiertomatka; matkabudjetti

Opiskeltuani italian kieltä muutaman vuoden ja säästettyäni rahaa unelmieni Italian matkaa varten pääsin vihdoin suunnittelemaan reissua saapasmaahan. Matkaseurakseni lähtivät siskoni, äitini ja mummoni. Kolmen sukupolven matkan suunnittelu alkoi suurpiirteisen matkasuunnitelman laatimisella; nähtävyyksien kartoittamisella, julkisen liikenteen aikataulujen ja hintojen vertailulla sekä edullisten majoituspaikkojen etsinnällä. Kun olimme saaneet matkasuunnitelman kokoon ja tiesimme suunnilleen, kuinka monta päivää halusimme Italiassa viettää, vertailimme lentoja ja varasimme menopaluulennot jo hyvissä ajoin (noin puoli vuotta ennen matkaa). Näin saimme lennot suht edullisesti.

Myös majoituksen varasimme etukäteen ja suurimmaksi osaksi tähän käytimme bbplanet.com-sivustoa, jolta löytyy Bed & Breakfast -paikkoja ympäri Italiaa. Ensimmäistä matkaa Italiaan varatessamme ajattelimme, että aamiaisen sisältyminen huoneen hintaan olisi todella hyvä asia, mutta koska aamupala monessa Bed & Breakfast -paikassa voi koostua vakuumipakatusta croissantista ja mehusta tai kahvista, käyn nykyään mieluummin kahvilassa aamupalalla. Kahvilasta saa tuoretta kahvia ja leivonnaisia, eikä kahvilahinnat Italiassa ole yhtä korkeita kuin Suomessa.

italialainen aamiainen
Kahvila-aamiainen Italiassa.

Majoitukselle olimme asettaneet budjetiksi 20-25 euroa/henkilö/yö eli etsimme 80-100 euron huoneita. Enimmäkseen pysyimme budjetissa majoituksen osalta, vaikka parista majapaikasta maksoimmekin 30 euroa/henkilö/yö. Kannattaa ottaa huomioon myös monessa kaupungissa pakolliset kaupunkiverot, jotka on maksettava usein vasta majapaikassa. Nämä verot ovat yleensä pari euroa per henkilö per yö. 17 päivän matkallamme nukuimme kaksi yötä junassa ja näistä öistä ei tullut majoituskuluja, koska yöjunissa nukuimme ihan vain penkeillä. Majoitusbudjetin lisäksi olimme laatineet päiväbudjetin, joka oli suunniteltu kattamaan ruokailut, pääsymaksut ja ostokset. 25 euron päiväbudjetti riitti yhteen ravintolaruokailuun per päivä ja kaupasta, kahvilasta tai muusta vastaavasta haettuihin välipaloihin sekä muutamiin sisäänpääsymaksuihin (Sirmionen linnoitus, Firenzen tuomiokirkon kellotorni, Pietarinkirkon kupoli, San Clemente -kirkko, Colousseumiin pääsin opiskelijana ilmaiseksi) ja matkamuistoihin. Toisina päivinä päiväbudjetti saattoi ylittyä, kun taas toisina päivinä rahaa ei mennyt niin  paljon.

Lentojen, majoituksen, ruokailujen, pääsymaksujen ja ostosten lisäksi kiertomatkalla matkakuluja lisäsi tietenkin liikkuminen paikasta toiseen. Aloitimme matkamme Pisasta ja päätimme reissun Bergamoon. Käytimme bussia ja taksia lyhyisiin siirtymisiin ja pitkät matkat taitoimme junalla. Mietimme ensin InterRail-korttia, mutta sitten laskeskelimme, ettei se olisi kannattanut matkallamme. InterRail-korttiin ei sisälly toisinaan pakolliset paikkamaksut ja matkustuspäivät ovat lasketut. Matkasimme junalla siis ihan perinteisesti ostamalla lipun erikseen jokaiselle matkalle.
  
paikallisjuna
Yksi Italian paikallisjunista.

Seuraavaan taulukkoon olen merkinnyt kaikki matkaan liittyvät kulut aina matkavakuutuksesta ja kotimaan siirtymisistä lentokentälle itse matkalla tulleisiin kuluihin. Kuluissa ei näy passin, matkalaukkujen yms. hinnat, koska nämä minulta löytyi jo ennestään. Hinnat ovat todennäköisesti jonkin verran muuttuneet vuodesta 2011 ja opiskelijana säästin jonkin verran muun muassa joissain sisäänpääsymaksuissa sekä matkoissa.

Italian kiertomatkan matkabudjetti
Italian kiertomatkan kulut.


Kommentit

Suositut tekstit