Rakkaus Italiaan

Muistan pienenä, olisinko ollut noin kymmenvuotias, katsoneeni TV:stä Lapset laulavat lapsille -ohjelmaa (Zecchino d´Oro), jossa silloin ikäiseni tai nuoremmat lapset lauloivat lauluja italiaksi. Lasten laulukilpailussa esittämät kappaleet kuulostivat korviini niin kivoilta, että ajatus italian kielen opettelemisesta jäi kytemään mieleeni. Varsinaisen sysäyksen kieliopinnoilleni antoi toinen katsomani TV-ohjelma Talo Italiassa. Ella Kannisen juontamassa ohjelmassa kilpailijat osallistuivat intensiiviselle italian kielen pikakurssille ja parhaiten italiaa oppinut pääsi lomalle Italiaan. Talo Italiassa -sarjasta mieleeni jäivät oikeata ja väärää ilmaisevat sanat "vero" ja "falso". Seuraavaksi suuntasinkin kirjastoon lainaamaan italian oppikirjoja, joista poimin tärkeäksi kokemaani sanastoa ja ilmaisuja vihkooni ylös. Italian opiskeluni oli alkanut.

italian oppikirja
Ensimmäiset italian kielen oppikirjani.

Yläasteella ollessani ilmoittauduin kansalaisopiston italian kielen peruskurssille, kun koulussani ei ollut tarjolla italian kielen opintoja. Lukiossa jatkoin italian opiskelua koko lukion ajan ja päädyin jopa kirjoittamaan italian kielen ylioppilaskirjoituksissa. Vaikka yo-kirjoituksissa en häikäissytkään kielitaidollani, ei se lannistanut haluani kielen opiskeluun. Ammattikorkeakoulussa kävin vielä muutaman italian kurssin ja nyt italia on yksi kotonani käytetyistä kielistä, sillä kihlattuni on italialainen. Meillä kotona mieheni puhuu minulle italiaa ja minä hänelle suomea.

Gardajärvi yläilmoista
Gardajärvi lentokoneesta kuvattuna.

Italian kieltä opiskeltuani ja kaukokaipuun kasvaessa aloin unelmoimaan matkasta Italiaan. Italian reissua ennen olin käynyt vain naapurimaa Virossa, joten ensimmäisen lentokonematkani tein Italiaan. Suunnittelimme matkaa äitini, siskoni ja mummoni kanssa varmaan yli puolen vuoden ajan; selasimme Italian nähtävyyksiä, julkisen liikenteen aikatauluja ja hintoja sekä edullisia majoituksia. Halusimme nähdä kaikki Italian päänähtävyydet ja matkasuunnitelma muotoutui vähän yli kahden viikon reissuksi. Kolmen sukupolven matka onnistui hyvin, eikä Italian kiertomatka ainakaan sammuttanut kiinnostustani Italiaa kohtaan, päinvastoin. Italiaan suuntautuvat matkani olivat vasta alkamassa ja vaikka viime aikoina italialaisen kumppanin myötä saapasmaahan suuntautuvat matkani ovat enimmäkseen kyläilyreissuja mieheni sukulaisten luo, puhtaasti lomamatkojakin tulen varmasti vielä Italiaan tekemään. Lisää Italian reissuistani tulevissa postauksissa!

Oma rakkauteni Italiaan syttyi siis TV-ohjelmista ja on sen jälkeen vain kasvanut kielen opiskelun, matkailun ja italialaisen kumppanin myötä jopa osaksi arkeani. Mikä on sytyttänyt sinun rakkautesi Italiaan? 😊

Kommentit

Suositut tekstit